Komisár pre energetiku Oettinger požaduje jednotnú cenu za ruský plyn

02.05.2014 Celý región

Varšava 2. mája (TASR) - Komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger dnes vyhlásil, že Európska únia (EÚ) chce jednotnú cenu za ruský plyn pre všetky členské štáty. Ako dodal, spoločná európska plynárenská infraštruktúra by mala zahŕňať aj Ukrajinu, Gruzínsko a západný Balkán. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oettinger to povedal po stretnutí s poľským premiérom Donaldom Tuskom, ktorý podporuje myšlienku európskej energetickej únie a spoločného nákupu ruského plynu. Komisár sa pripravuje na rokovania s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi o bezpečnosti ruských dodávok plynu do Európy.

"Chceme jednotnú cenu plynu na spoločnom európskom trhu," povedal Oettinger na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj Tusk. Dodal, že členské štáty EÚ nebudú akceptovať princíp "rozdeľuj a panuj", ktorý sa im snaží vnútiť Moskva.

Štáty únie aktuálne nakupujú od Ruska plyn na základe dvojstranných kontraktov a platia rozdielne ceny. Spoločný nákup plynu by zvýšil rokovaciu silu EÚ a viedol by k zníženiu ceny.

"Existujú veľké rozdiely v cenách plynu. Čím vyšší je podiel ruského plynu pri nákupoch a čím väčší monopol má Rusko pri dodávkach, tým sú ceny vyššie," uviedol Oettinger.

Podľa neho by mali existovať paneurópske siete na distribúciu plynu a elektriny, čo by viedlo k užšiemu prepojeniu elektrických sietí medzi krajinami a zvýšilo diverzifikáciu ich importov energií. Súčasťou tejto spoločnej infraštruktúry by mali byť aj Ukrajina, Gruzínsko a západný Balkán. "Chceme dokázať svoju solidaritu s Ukrajinou."
 

Vyberte región